Preparaty zawierające witaminy

WITAMINY I MINERAŁY » Preparaty zawierające witaminy

PREPARATY ZAWIERAJĄCE WITAMINY

Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (witaminy B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, biotyna, witamina C). Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdują się w potrawach zawierających tłuszcz. Przedawkowanie tych witamin może prowadzić do ciężkich zaburzeń, będących następstwem ich gromadzenia się w organizmie. Najgroźniejsza jest hiperwitaminoza A i D. Witaminy rozpuszczalne w wodzie znajdują się przeważnie w potrawach bogatych w węglowodany. Przedawkowanie tych witamin zazwyczaj nie jest niebezpieczne, ponieważ ich nadmiar jest wydalany z organizmu.

Witamina A: jest niezbędna do prawidłowego wzrostu oraz budowy kości i zębów; wpływa na wzrok, zwłaszcza widzenie o zmierzchu; pomaga utrzymać w zdrowiu skórę oraz chroni wyściółkę jamy ustnej, nosa, gardła, dróg moczowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami.
Witamina B1 (tiamina): bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów w energię; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i pracy serca.
Witamina B2 (ryboflawina): bierze udział w wykorzystaniu węglowodanów, tłuszczów i białek do produkcji energii w komórkach zużywających tlen.
Witamina B6 (pirydoksyna): jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania białek, węglowodanów i tłuszczów z pożywienia, do uwalniania węglowodanów magazynowanych w wątrobie i mięśniach na potrzeby produkcji energii i do wytwarzania niacyny; bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek i przeciwciał; wpływa na zdrową skórę i prawidłowe trawienie; jest ważna dla prawidłowego działania układu nerwowego oraz wytwarzania enzymów i hormonów.
Witamina B12 (cyjanokobalamina): bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym; bierze udział w wykorzystaniu kwasu foliowego i węglowodanów dostarczanych z dietą i jest konieczna do utrzymania zdrowego układu nerwowego.
Witamina PP (niacyna): odgrywa rolę w wytwarzaniu energii z glukozy oraz w otrzymywaniu tłuszczów; jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i trawiennego oraz do wytwarzania hormonów płciowych; reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Kwas pantotenowy: jest niezbędny do wytwarzania energii z węglowodanów i tłuszczów, wytwarzania tłuszczów i kortykosteroidów oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, gruczołów nadnerczy i do normalnego wzrostu i rozwoju organizmu.
Kwas foliowy: bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych (materiału genetycznego komórek); jego obecność jest konieczna do powstawania w szpiku czerwonych krwinek, a także do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Biotyna: bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych; wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów.
Witamina C (kwas askorbowy): wpływa na wzrost i utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych; jest potrzebna do prawidłowego wykorzystania kwasu foliowego i przyswajania żelaza; uczestniczy w odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcje oraz przyspiesza gojenie ran.
Witamina D: razem z hormonem przytarczyc pomaga utrzymywać równowagę wapnia i fosforu w organizmie; wspomaga przyswajanie wapnia z przewodu pokarmowego i jest niezbędna do rozwoju mocnych kości i zębów.
Witamina E: jest niezbędna dla prawidłowej budowy komórek, osłabienia skutków procesu ich starzenia oraz dla utrzymania aktywności niektórych enzymów; chroni płuca i inne tkanki (w tym czerwone krwinki) przed uszkodzeniem przez potencjalnie rakotwórcze wolne rodniki tlenowe; pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek i bierze udział w produkcji energii w sercu i mięśniach.
Witamina K: jest konieczna do wytwarzania w wątrobie związków, które przyczyniają się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Na rynku znajdują się również suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które stanowią uzupełnienie codziennej diety w poszczególne witaminy.